Afmonteren Alfen Eve Single en Double

Je wilt meer informatie over afmonteren of hebt eerder gekozen voor de optie van afmonteren van een Eneco eMobility laadpaal in ons offerteproces.

Onder afmonteren wordt verstaan het ophangen, aansluiten en in gebruikstellen van één of meerdere laadpalen. Dit omvat niet het aanleggen van de bekabeling, graaf -en straatwerkzaamheden en aanpassingen aan de groepenkast zoals het plaatsen en aansluiten van installatieautomaten.

Op deze pagina vind je een overzicht van de werkzaamheden van jou als klant of die van jouw huisinstallateur en de werkzaamheden van de Eneco eMobility-installateur bij het afmonteren van één of meerdere laadpalen. Je kan dit overzicht met je huisinstallateur bespreken. Je kan je laadpaal of –palen ook door je eigen ingehuurde- of huisinstallateur volledig laten installeren. Wanneer dit de wens is, geef dit dan graag op tijd aan tijdens het offerteproces.

Eneco eMobility

Werkzaamheden klant en/of huisinstallateur

 1. De klant en/of huisinstallateur zorgt voor een kabeltracé vanuit de meterkast tot aan de locatie(s) van de laadpaal of –palen exact volgens de nieuwste NEN1010-normen (Nederlandse Norm m.b.t. elektrotechnische installaties) en volgens de voorwaarden van de laadpaalleverancier. De installatie van een laadpaal wordt door Eneco eMoblity gezien als een ingrijpende wijziging aan de groepenkast. De hele groepenkast moet voldoen aan de nieuwste NEN1010- normen. De klant en/of huisinstallateur moet beschikking hebben over de nieuwste NEN1010-normen.

 2. De klant en/of huisinstallateur is op de hoogte dat de laadpaal werkt met een SIM-kaart. Het is van belang dat op de plaats van de laadpaal een signaalsterkte aanwezig is van ten minste -75dBm. De wifi signaalsterkte wordt gemeten in dBm. Dit getal zit altijd onder de nul. Hoe dichter de dBm bij de nul zit, hoe beter het signaal te gebruiken is. Indien dit niet kan worden gegarandeerd, meldt dit dan voor het akkoord op de offerte bij Eneco eMobility. Wij kunnen dan kijken of er een oplossing mogelijk is.

 3. De klant en/of huisinstallateur beoordeelt de dikte van de aan te leggen kabel (o.a. aangepast op het gewenste vermogen van de laadpaal en de lengte van de kabel). Let op! De leverancier stelt een minimum eis aan de dikte van de kabel. Bekijk hiervoor de installatiehandleiding van Alfen. Voor een Alfen Eve Single en Double Pro-line (3x32A) 22kW, adviseert Eneco eMobility tot een afstand van 50 meter, een (grond-) voedingskabel van 6mm² i.v.m. toekomstbestendigheid. De kabel moet op de plek van de laadpaal minimaal 2 meter boven de grond uit kunnen steken.

 4. Op basis van deze toekomstbestendigheid raden wij ook aan om direct (minimaal) een UTP CAT5e (grond-) datakabel aan te leggen.

 5. De klant en/of huisinstallateur graaft op de juiste diepte de sleuven en gaten voor de kabel en/of de paal (al dan niet op een sokkel) kort voor het moment dat de installateur komt i.v.m. regenval.

  - Sleuf t.b.v. de kabel (60 cm diep).

  - Gat Alfen Eve Single en Double Pro-line op paal met sokkel moet 30 x 50 x 60 cm (bxdxh) zijn.

 6. De klant en/of huisinstallateur zorgt dat alle obstakels zijn verwijderd op en rond de plaats waar de laadpaal komt. Denk hierbij aan oude laadpalen, struiken, bestrating, auto’s, etc.

 7. De klant en/of huisinstallateur is tijdens de installatie persoonlijk aanwezig om duidelijk aan te geven waar de laadpaal moet komen te hangen of staan.

 8. De klant en/of huisinstallateur is op tijd aanwezig om samen met de Eneco eMobility-installateur de spanning af en op de laadpalen te zetten. Let op! De spanning moet meestal 30 tot 60 minuten van de meterkast af om de laadpaal spanningsloos aan te sluiten. Voor Eneco eMobility is het uiterst belangrijk om de veiligheid van onze monteurs te garanderen.

 9. Bij vragen over bijvoorbeeld de aan te leggen bekabeling kan je contact opnemen met onze installateur. Deze gegevens zijn op te vragen bij Eneco eMobility via contactgegevens onderaan deze pagina.

 10. De klant en/of huisinstallateur sluit na de installatie de sleuven en herstelt de (sier)bestrating.

Werkzaamheden Eneco

e-Mobility

 1. We nemen de laadpalen en andere benodigde laadpaalcomponenten mee.

 2. Bij een wandmodel:

  boren we gaten in de muur; hangen we de laadpaal op; sluiten we de voedingskabel aan en werken we de voedingskabel af van de grond tot aan de laadpaal.

 3. Bij een paalmodel:

  plaatsen we de paal in het gat (al dan niet op een sokkel); sluiten we het gat met grond; monteren we de laadpaal op de paal en sluiten de voedingskabel aan.

 4. We melden op tijd aan de klant en/of huisinstallateur dat de klant en/of huisinstallateur aanwezig moet zijn om de spanning in de meterkast uit te zetten. In het kader van veiligheid moet de stroom ongeveer 30 tot 60 minuten van de meterkast af. Onze monteurs sluiten geen laadpaal aan die onder spanning staat.

 5. We melden op tijd aan de klant en/of huisinstallateur (circa 1,5 uur van te voren) dat de huisinstallateur aanwezig moet zijn om de spanning in de meterkast weer aan te zetten.

 6. We testen of de laadpalen functioneren.

 7. We verzorgen de gereedmelding van de laadpalen richting Eneco eMobility.

 8. We passen slimme laadfunctionaliteiten toe na installatie wanneer de klant in het offerproces heeft gekozen voor bepaalde opties. Dit kan zowel op locatie als op afstand worden ingeregeld.

Belangrijke informatie m.b.t. installatiewerkzaamheden

Tijdens het afmonteren verricht Eneco eMobility geen enkele van de volgende werkzaamheden: graaf- en straatwerkzaamheden, aanleg en/of aanpassingen aan (voedings-) bekabeling, groepenkast en/of andere componenten. Mocht dit toch de wens zijn wanneer de installateur op de locatie aankomt voor het afmonteren, dan wordt het werk eerst (kort) gestaakt. De werkzaamheden en kosten worden in kaart gebracht en er moet een akkoord afgegeven worden door een verantwoordelijke (de klant en/of huisinstallateur) op locatie.

Mocht het voor Eneco eMoblity niet duidelijk genoeg zijn wat er op locatie moet gebeuren en er is geen verantwoordelijke beschikbaar om een besluit te nemen, dan kan de Eneco eMobility-monteur het afmonteren staken en de locatie verlaten. In dit geval is het nodig om een nieuwe afspraak in te plannen om de opdracht op een later moment af te ronden.

Bovenstaande situaties resulteren in extra kosten vanaf € 175,- (exclusief btw).

Loopt er een offerteproces met Eneco eMobility?

In dit geval verklaar je (de Klant) bij akkoord op de offerte alles te hebben gelezen en te hebben begrepen op deze pagina en ga je er ook mee akkoord dat er extra kosten vanaf € 175,- (exclusief btw) in rekening worden gebracht, wanneer de werkzaamheden niet (of niet correct) zijn voorbereid of één van de bovengenoemde situaties zich voordoet.

  Vragen? Neem contact op met Eneco eMobility

  Neem voor thuislocaties (met een privé energiecontract) contact op met ons Customer Care Home-team op +31 (0) 88 20 22 800 of elektrischladen@eneco.nl.

  Neem voor zakelijke locaties (met een zakelijk energiecontract) contact met ons Customer Care Business-team op +31 (0) 88 20 22 801 of zakelijkladen@eneco.com.