Hyundai Motor Nederland

Overstappen naar volledig elektrisch vervoer is een uitdaging. Zo’n grote verandering maken we niet alleen, daarom is samenwerken met onze partners voor ons belangrijk. Om die reden laten we onze partners graag aan het woord.

Waar kan ik je mee helpen?
Ee Laadpaal

Geen straf

Wij spraken met Robbert Verschuur, product manager van Hyundai Nederland. Hij is verantwoordelijk voor de laadpalen van Hyundai. Robbert rijdt zelf in een Hyundai IONIQ, waardoor de dagelijkse ritjes van zijn woonplaats Hilversum naar het hoofdkantoor in Sassenheim zeker geen straf zijn.

Vroege vogel Hyundai

“Wij begonnen met elektrisch rijden in 2015”, vertelt Robbert ons. “In dat jaar werd mij gevraagd of ik kon uitzoeken hoe we laadpalen konden leveren bij onze nieuwe Hyundai IONIQ. De laadinfrastructuur was in die tijd nog helemaal niet zo goed dat mensen nog puur met openbare laadpalen konden laden, dus je moest wel thuis laden.”

Hoe is Robbert dan bij ons uitgekomen? “Als eerste heb ik een marktonderzoek gedaan. Toen heb ik in mijn netwerk een beetje rondgevraagd. We hadden een fleetsalestak die al zaken deed met Eneco. Die zeiden dat we eens met jullie moesten praten. Zo kwamen we toen ook bij jullie.”

Passende service

Robbert ging uiteindelijk in gesprek met een aantal laaddienstverleners. “Het gesprek dat ik toen met Klaartje en Dennis van Eneco eMobility had, was gewoon erg prettig. Ik voelde een klik. We hebben toen besloten om een tender uit te schrijven en Eneco eMobility mocht zich daarop inschrijven. Uiteindelijk was de propositie die jullie boden de beste. Ik ben niet de makkelijkste, dus er moest nog wel wat heen-en-weer overlegd worden.”


Tom Schindeler, de partnermanager van Hyundai Nederland, sluit zich hierbij aan. Nog steeds overleggen Eneco eMobility en Hyundai Nederland elke maand om alle ontwikkelingen door te nemen en de proposities aan te scherpen. Hyundai biedt nu vijf jaar garantie op de auto en de laadpaal, inclusief garantie, service en onderhoud. Bij de Hyundai KONA bieden ze daarnaast ook loadbalancing, zodat de berijders het maximale laadvermogen uit hun laadpaal kunnen halen. Daarnaast verzorgt Eneco eMobility dealertrainingen om de autodealers de laatste kennis bij te brengen op het gebied van laden.

Belangrijk inzicht

Tijdens zijn zoektocht kwam Robbert tot een belangrijk inzicht: “Ik kwam erachter dat ik me niet zozeer op de hardware moet focussen, maar meer op de technieken erachter. Dus ik was echt op zoek naar een laaddienstverlener die als service provider fungeerde, en niet zozeer een leverancier van laadpalen. Het voordeel van Eneco eMobility is dat jullie een hardware-onafhankelijke laaddienstverlener zijn. Dat maakt jullie flexibel.”

Duurzame visie

Maar dat was niet de belangrijkste reden om met ons in zee te gaan. Want bij Eneco eMobility laadt je altijd met honderd procent duurzame stroom. Dit gaf uiteindelijk de doorslag. En dat is niet voor niets: “Hyundai wil het groenste automerk ter wereld worden en ze zijn inmiddels hard op weg. We willen ons in Nederland als leider op het gebied van elektrische mobiliteit manifesteren. We hebben al vijf volledig elektrische modellen, acht hybride plug-in-hybride modellen en 1 waterstofauto aangekondigd. Daarnaast zijn we de enige autofabrikant ter wereld die alle aandrijflijnen duurzaam kan aanbieden. We waren op zoek naar een laadaanbieder wiens mindset net zo duurzaam is, als die van ons.”

Die duurzame visie schijnt ook door op het parkeerterrein van het hoofdkantoor van Hyundai. Er staan drie dubbele laadpalen met een groot Hyundailogo vlak naast de ingang. Over die palen vertelt Robbert: “Ze zijn heel robuust, industrieel. Wij vonden ze het mooiste. Je kunt gemakkelijk een standaardpaal neerzetten bij elke dealer, maar dat geeft niks extra’s. Nu hebben we een echt statement gemaakt en dat geeft een veel professionelere uitstraling. Het geeft het signaal: ik ben een dealer en ik lever elektrische auto’s. Dat was wat we wilden. En met zo’n laadpaal geef je ook een signaal af naar je klanten. Het is een stukje klantvriendelijkheid.”

Niet onbelangrijk vond Robbert ook onze band met moederbedrijf Eneco. “Iedereen kent Eneco. Natuurlijk, de andere grote laaddienstverleners zijn ook bekend bij de dealers, maar wij vonden dat Eneco de meeste uitstraling had.” Nu de Hyundai KONA groot nieuws is, krijgt Robbert tegenwoordig veel telefoontjes van andere laaddienstverleners die aanbiedingen doen. “En dan zeg ik: waar waren jullie in 2015?”. Eneco eMobility viert dit jaar haar tiende verjaardag en is net als Hyundai dus een vroege vogel op het gebied van de mobiliteitstransitie.

 

Wij zijn ontzettend blij dat wij Hyundai kunnen helpen hun duurzame organisatie vorm te geven met onze laadpunten. Samen maken we de wereld een stukje schoner.

Ee Laadpaal