Kan jouw huis een laadpaal aan? Weet hoeveel stroom je verbruikt 

Kan jouw huis een laadpaal aan? Weet hoeveel stroom je verbruikt

Leestijd: 3 minuten

Denk jij wel eens na over welke apparaten in jouw huis eigenlijk stroom verbruiken? En in hoeverre heb je een idee hoeveel stroom die apparaten opslurpen? Het voelt voor jou misschien logisch dat alles het gewoon doet. Wil je een laadpaal laten installeren? Dan zijn die vragen toch relevant. Er komt namelijk een stroomslurper bij en dat kan de stroomaansluiting in jouw huis niet altijd aan. Lees daarom in dit blog waarom het belangrijk is vooraf wat uitzoekwerk te doen over jouw stroomverbruik.

Waarom is het belangrijk jouw stroomverbruik te kennen als je een laadpunt wilt?
Omdat je er anders misschien te laat achter komt dat er niet genoeg stroom ‘over’ is voor de laadpaal. Het komt voor dat installateurs dit pas merken als ze bezig zijn met installatie. Jammer, want hij mag dan niet verder. Daardoor loopt alles vertraging op en maak je extra kosten.

Zo’n tekort ontstaat als andere apparaten in huis de stroom al opslurpen. Dat gaat soms sneller dan je denkt. Een warmtepomp, wasdroger, sauna, waterkoker of elektrische oven zijn bijvoorbeeld aardige grootverbruikers. Sluit je daar nog een laadpunt bij aan? Dan klapt de hoofdschakelaar eruit. Dat wil je om allerlei (veiligheids)redenen niet. De installateur moet dan ook stoppen als hij ziet dat er niet genoeg stroom over is.

Hoe kom je erachter wat jouw huis aan kan?
Dat hangt af van de capaciteit van jouw stroomaansluiting. Zonder al te technisch te worden, is het belangrijk dat je deze termen kent:

  • De stroom in jouw komt via een netaansluiting. Die heeft iedereen, maar de hoeveelheid stroom kan per huishouden verschillend zijn.
  • De aansluitwaarde bepaalt hoeveel stroom jouw huis binnen komt. Er lopen 1 of 3 kabels met stroom jouw huis in. Dit noemen we een 1- of 3- faseaansluiting.
  • Elke kabel levert een bepaalde stroomsterkte, uitgedrukt in ampères (A). Een huis met een 3-faseaansluiting kan bijvoorbeeld 25A hebben (uitgedrukt als 3x25A).

Natuurlijk helpen wij je graag om in te schatten of je genoeg ruimte hebt voor een laadpaal. We vragen daarom vaak of en hoeveel ‘zware’ apparaten je in huis hebt. Toch kunnen ook wij op afstand niet alles met zekerheid vaststellen. Daarom is het handig zelf ook uit te zoeken hoeveel stroom jouw huis op bepaalde momenten verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld met de ‘Toon’, de slimme meter van Eneco. Die geeft een beeld hoeveel ruimte je nog hebt voor een laadpaal. Andere slimme meters geven deze informatie door aan de netbeheerder.

Wat als je niet genoeg capaciteit blijkt te hebben?
Vermoed of weet je dankzij de Toon van Eneco dat de apparaten in jouw huis al veel verbruiken? Dan is het handig om een van deze opties te overwegen voordat je verder gaat:

  • Eerst de capaciteit van jouw netaansluiting uitbreiden (verzwaren). Hierdoor kan je huis meer aan.
  • De laadpaal wel laten installeren en werken met Home Load Balancing. Hierdoor houd je de capaciteit van de netaansluiting hetzelfde. Het laadvermogen van de laadpaal past zich aan op de stroom die andere apparaten in huis op dat moment verbruiken

tekst: Saskia Kerkhof, 2019

Categorie: Eneco