Eneco eMobility On the move – Hoe verhuis je je laadpunt?

Bestaat er iets wat mensen meer beweegt en in beweging brengt dan verhuizen? Tussen al het uitzoeken, regelen en inpakken door, vraag je je misschien af: wat doe ik eigenlijk met m’n laadpaal? Is het mogelijk om die mee te verhuizen en hoe regel ik dat? Geen zorgen, in dit blogartikel loodsen we je in een aantal stappen door de verhuizing van je laadpunt heen.

Simpel gezegd verloopt de verhuizing in drie stappen:

  • Demontage van het laadpunt op de oude locatie.
  • Transport van het laadpunt naar de nieuwe locatie.
  • Installatie van het laadpunt op de nieuwe locatie.

In de praktijk komt er natuurlijk veel meer bij kijken. Daarom is het handig om de volgende checklist te doorlopen:

1 Wie is de eigenaar van de laadpaal?
Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is de kwestie van eigendom en toestemming. Als je het laadpunt zelf hebt aangeschaft, is er niets aan de hand. Dan kun je zelf bepalen of je het wilt mee laten verhuizen of niet. Maar misschien heb je je laadpaal via een leasemaatschappij geregeld. In dat geval zal je de leasemaatschappij om toestemming moeten vragen om je laadpaal te verhuizen naar je nieuwe locatie.

2 Heeft je nieuwe woning of locatie een eigen parkeerplek op eigen terrein?
Een cruciale vraag die ook weer over eigendom en toestemming gaat. Heb je op je nieuwe adres een eigen parkeerplek op eigen terrein, dan kun je deze vraag simpelweg afvinken. Heb je wel een eigen parkeerplek, maar is de parkeergarage in het bezit van een Vereniging van Eigenaren (VvE) ? Dan heb je toestemming nodig van de VvE in kwestie. Het kan ook voorkomen dat je op je nieuwe locatie helemaal geen eigen parkeerplek hebt. In dat geval is het niet mogelijk om je laadpunt te verplaatsen naar je nieuwe locatie. Wel kun je een aanvraag doen bij de gemeente voor het laten plaatsen van een openbaar laadpunt.

3 Wat tref je aan op je nieuwe locatie?
Je verhuist naar een andere locatie en dus is het handig om van tevoren te (laten) inventariseren of er aanpassingen gedaan moeten worden, zodat je je laadpunt ook op je nieuwe adres zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Hierbij kun je denken aan:

  • Het eventueel verzwaren van de netaansluiting, zodat je je auto even snel kunt opladen als op het oude adres.
  • Het bijbestellen van een sokkel, omdat je nieuwe locatie zich bijvoorbeeld beter leent voor een laadpaal, dan voor een laadpunt aan de muur.
  • Het verrichten van graafwerkzaamheden.

4 Hoeveel kosten komen er kijken bij het verhuizen van het laadpunt?
Je betaalt altijd voor het proces van demontage, transport en installatie. Hoeveel kosten daar  bovenop komen, hangt af van de aanpassingen die er gedaan moeten worden: is het nodig om de netaansluiting te verzwaren? Moet er gegraven worden? Krijg je een laadpunt aan de muur of een laadpaal?

5 Hoe lang duurt het verhuizen van het laadpunt?
Je voelt ‘m misschien al aankomen: ook de duur van de verhuizing verschilt per situatie en is afhankelijk van hoeveel aanpassingen er gedaan moeten worden. Houd er sowieso rekening mee dat de doorlooptijd langer is dan bij een standaard installatie, aangezien het laadpunt ook gedemonteerd en getransporteerd moet worden.

6 Wat moet ik aan Eneco eMobility doorgeven?
Het hostingabonnement blijft gewoon doorlopen, maar we hebben natuurlijk wel je nieuwe adresgegevens nodig. Je kunt deze doorgeven door een email te sturen naar elektrischladen@eneco.nl.

Mocht je je laadpunt niet mee willen of kunnen verhuizen, vergeet dan niet het hostingabonnement te beëindigen. Ook dit doe je door een email te sturen naar elektrischladen@eneco.nl.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of als je de verhuizing van je laadpunt door ons wilt laten regelen.

Tekst: Nicoline Simons, 2019

Categorie: Eneco