Eneco eMobility

Installatie van je laadpaal

Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen rondom de installatie van je laadpaal.

Hoe gebeurt de installatie van mijn laadpaal?

De monteur installeert de laadpaal van jouw keuze. Hiervoor werkt de monteur in jouw meterkast met elektriciteit. Ook boort hij/zij een gat in de muur om een elektriciteitskabel van binnen naar buiten te trekken. Soms moet de monteur ook de kabel ingraven in je tuin.

Lees hier welke stappen de installatie van jouw laadpaal precies doorloopt.

Wanneer word ik gebeld voor een installatieafspraak?

Onze installatiepartner neemt zo snel mogelijk na goedkeuring van de offerte telefonisch of per e-mail contact met je op. Indien het een leasewagen betreft, stemmen we de installatie af op de leverdatum van de wagen. Op die manier kunnen we de laadpaal al installeren voordat de wagen geleverd wordt.

Hoe verplaats of annuleer ik mijn installatieafspraak?

Hiervoor kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met de installatiepartner waarmee je contact hebt gehad voor de installatieafspraak. Let op: annuleer je afspraak ruim van tevoren. Annuleer je deze binnen 24 uur van de geplande installatie? Dan brengen we annuleringskosten in rekening.

Wat is de beste plaats voor mijn laadpaal?

Om de beste plaats voor je laadpaal te bepalen houd je rekening met:

 1. De bereikbaarheid. Hoe en waar parkeer je je wagen?

 2. De plek van de laadpoort in je wagen (links, rechts, voor of achter). Het handigste is om jouw laadpaal aan dezelfde kant te installeren.

 3. De afstand tot jouw meterkast, oftewel het tracé.

 4. De zichtbaarheid. Dit is persoonlijk. De kleur, grootte en wand- of paalmodel beïnvloeden de zichtbaarheid van jouw laadpaal.

Waarom is een installatie met graafwerk duurder? 

Voor een installatie met graafwerk zijn meestal meer arbeidsuren nodig. Hierdoor vallen de kosten vaak ook hoger uit. Mocht je zelf een partij inschakelen voor de installatie met graafwerk, dan kunnen wij ook het laadpunt alleen leveren en afmonteren. 

Waarom wordt mijn laadpaal onder de aansluitwaarde afgezekerd?

Een laadpaal wordt soms lager afgezekerd om overbelasting van het elektriciteitsnet in het pand te voorkomen. Zo weet je zeker dat de laadpaal nooit méér elektriciteit kan verbruiken dan in het pand aanwezig is.

Wat moet ik zelf voorbereiden voor de installatie en wat doet de monteur?

Voor de installatie van jouw laadpaal vragen we je het volgende voor te bereiden:

 1. Indien van toepassing: vraag een netverzwaring aan. Lees hier hoe je dit kunt doen.

 2. Zorg dat je thuis bent op de dag van de eventuele netverzwaring, de dag van de installatie en aanpassingen van de zekeringkast. Ben je zelf niet thuis, zorg dan dat een meerderjarig iemand aanwezig is die in jouw plaats beslissingen mag nemen over de installatie.

 3. Maak de ruimtes vrij waar de monteur moet werken, boren of graven (bijvoorbeeld de meterkast en kruipkelder, maar ook de tuin als er gegraven moet worden). Zorg er ook voor dat de meterkast toegankelijk is.

 4. Houd er rekening mee dat tijdens de installatie van de laadpaal de elektriciteit enige tijd afgesloten zal zijn. Hierdoor heb je ook tijdelijk geen internet.

Wat regelt de monteur bij de installatie?

De monteur regelt het volgende bij de installatie van jouw laadpaal:

 1. De monteur neemt de laadpaal, montagemateriaal en installatie-apparatuur mee.

 2. De monteur voert de afgesproken werkzaamheden uit.

 3. De monteur test de laadpaal en legt de werking van de laadpaal uit.

Moet de elektriciteit uit tijdens de installatie?

Ja, dat is nodig om het werk in de zekeringkast veilig uit te kunnen voeren. Houd er dus rekening mee dat je tijdens de installatie ongeveer 30 minuten geen elektriciteit en internet hebt.

Kan ik laadpalen direct laten installeren met slimme oplossingen?

Dat is zeker mogelijk. Onze monteurs kunnen zowel op locatie als op afstand verschillende slimme oplossingen toepassen om bijvoorbeeld overbelasting bij te weinig elektriciteitscapaciteit te voorkomen en de laadpalen veilig en betrouwbaar te laten werken.

Onze laadpalen van Alfen hebben Load Balancing waardoor het laadpunt niet overbelast raakt. Dit is niet mogelijk wanneer je een analoge meter hebt. Verder kunnen wij op afstand de laadpaal voorzien van een lager laadvermogen indien dat nodig is, of kunnen wij meerdere laadpalen op één locatie voorzien van een maximaal laadvermogen.

Wat is Load Balancing?

Load Balancing zorgt ervoor dat het laadvermogen van de laadpaal zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid elektriciteit die jouw huis op dat moment verbruikt. Lees hier meer over Load Balancing.

Moet ik aanwezig zijn tijdens de installatie? 

Ja, het liefst wel of in ieder geval een installatieverantwoordelijke die de situatie op locatie kent en voor ons de meterkast beschikbaar kan stellen. Iemand die voor jou een beslissing kan nemen als er tijdens de installatie onverwacht meer of andere werkzaamheden nodig zijn, denk aan meterkastaanpassingen of meer graafwerk. 

Hoelang duurt de installatie?

Dit is afhankelijk van de grootte van de laadoplossing. Als het gaat om één enkel laadpunt, duurt de installatie gemiddeld vijf uur. De monteur arriveert binnen het tijdvak van 4 uur dat vooraf is afgesproken. Als er onvoorziene situaties ontstaan, kan de installatietijd oplopen tot 8 uur. In dat geval kiest de installateur er doorgaans voor om op een andere dag terug te komen om de werkzaamheden af te maken. 

De installatie van mijn laadpaal is niet afgewerkt. Wat moet ik doen?

Allereerst onze excuses hiervoor. We begrijpen dat dit heel vervelend is. Onze installatiepartner plant een nieuwe afspraak met je in. Heb je al even niets gehoord van de installatiepartner, dan kan je zelf contact met hen opnemen. Heb je andere hulp nodig, neem dan contact op met onze klantenservice.

Mijn laadpaal werkt niet na de installatie. Hoe kan ik dit melden?

Allereerst onze excuses, we begrijpen dat dit heel vervelend is. Om je zo snel mogelijk te helpen, kun je contact opnemen met onze klantenservice.

  Verder lezen