Eneco eMobility

Alles over het aanvraagproces

Op deze pagina beantwoorden wij veelgestelde vragen rondom de aanvraag van je laadpunt.

Hoe krijg ik een overzicht van mijn aanvraagproces? 

Bij het aanvragen van een laadpaal moet je een aantal stappen doorlopen. In deze pdf vind je een duidelijk overzicht met alle stappen die je doorloopt om een laadpunt aan te vragen.  

Heb ik genoeg vermogen op mijn locatie voor laadpalen? 

Dat is afhankelijk van twee dingen: of jouw stroomaansluiting groot genoeg is, en hoeveel andere elektrische apparaten en installaties je in huis hebt. Voor onze slimme laadpunten raden wij een vrij beschikbaar vermogen aan van 3x35A. Jouw installateur of netbeheerder kan je vertellen hoeveel vermogen je op dit moment hebt. Heb je veel grote stroomverbruikers aangesloten op de meterkast? Dan kan het zijn dat er niet genoeg vermogen beschikbaar is. Dan kun je gebruik maken van slimme oplossingen om het laadvermogen te verdelen, of je laat je aansluiting verzwaren. 

Ik wil graag niet in verbruik gaan pieken door de ophanden zijnde capaciteitstarieven in België (Vlaanderen). Wat voor oplossingen hebben jullie hiervoor?  

Om niet in je verbruik te gaan pieken, kun je gebruik maken van load balancing. Hiermee voorkom je overbelasting van je energienetwerk. Om je laadpaal te kunnen uitrusten met deze functie, moet je meterkast aan de volgende twee eisen voldoen: 

  1. Een aansluitwaarde van 1x35A of hoger; 

  2. De aanwezigheid van een slimme meter met softwareversie DSMR 4.0 of hoger. Dit kun je opvragen bij je netbeheerder of zelf op de meter controleren. 

Wanneer je niet aan deze twee eisen voldoet, is load balancing geen optie. Een andere mogelijkheid is dan om je meterkast lager af te zekeren. Een laadpunt wordt soms lager afgezekerd om overbelasting van het stroomnet in het pand te voorkomen. Zo weet je zeker dat het laadpunt nooit méér stroom kan verbruiken dan in het pand aanwezig is. 

Wat is de levertijd van een laadoplossing?

De levertijd is afhankelijk van wat we al weten over jouw situatie en wensen. Als we alles vlot in kaart hebben gebracht, kan de installatie snel gaan. Na het akkoord op de offerte duurt het gemiddeld 4 tot 6 weken tot we de laadoplossing komen installeren. Indien je de auto via een leasecontract hebt, stemmen we de installatie van de laadoplossing af op de leverdatum van de auto. Hierdoor kan er een langere tijd zitten tussen het opleveren van de offerte en het installeren van de laadoplossing.  

Ik moet mijn netaansluiting verzwaren. Hoe doe ik dat?

Hiervoor ga je naar de website van jouw netbeheerder. Hier kun je de de verzwaring aanvragen.

Nadat je de aanvraag hebt gedaan, kun je ervoor kiezen om het voorbereidende werk door onze monteurs uit te laten voeren. Zij maken je meterkast dan gereed voor een 3-fasenaansluiting wanneer ze het laadpunt komen installeren. Ook kun je dit laten doen door een erkende monteur die je zelf inschakelt. Na de voorbereiding kan de netbeheerder de aansluiting van een 1-fase-aansluiting naar een 3-fasenaansluiting verzwaren. Let op: je kunt je laadpunt pas gebruiken nadat de verzwaring door de netbeheerder heeft plaatsgevonden.


Ik ben lid van een VME. Kan ik dan ook een laadpunt aanvragen? 

Ja, je kunt als VME-lid een laadpunt aanvragen. Voorwaarde is wel dat we voorafgaand aan de installatie een schriftelijk akkoord van de VME ontvangen om te mogen installeren op de locatie. Zonder schriftelijk akkoord installeren wij niet.

Ik heb al een laadpaal, kunnen jullie deze overnemen? 

We kunnen in sommige situaties een laadpunt overnemen, maar op dit moment is dat beperkt tot een aantal laadpalen van Alfen en EVBox. Laadpunten van andere leveranciers worden niet ondersteund door onze systemen. Neem altijd contact op met onze klantenservice als je een verzoek voor overname hebt. 

Ik heb een verouderde laadpaal, kunnen jullie deze vernieuwen? 

In sommige gevallen is het mogelijk om het bestaande laadpunt te vernieuwen naar een nieuwe (software)versie. Je kunt onze klantenservice vragen om advies hierover. Maar wij raden bijna altijd aan om een nieuw laadpunt te laten plaatsen, omdat dit op langere termijn meestal voordeliger en toekomstbestendiger is. 

Ik heb een bedrijf aan huis, kan ik dan een zakelijke laadoplossing aanvragen? 

Heb je een bedrijf aan huis, maar betaal je de energienota van een privérekening? Dan geldt jouw laadpaalaanvraag niet als zakelijke aanvraag en kun je jouw laadpaal aanvragen in onze speciale thuisomgeving. 

Waar vind ik mijn netaansluiting?

Je netaansluiting kun je opvragen bij je netbeheerder. Dit kun je gemakkelijk doen door telefonisch contact op te nemen met je netbeheerder.  

Mijn offerte is akkoord, wat kan ik nu verwachten? 

Na akkoord van de offerte zetten wij de aanvraag door naar onze installatiepartners. Zij nemen contact met je op om de installatieafspraak in te plannen.  

Jullie vragen naar mijn netaansluiting. Waar vind ik die?

Je netaansluiting kun je opvragen bij je netbeheerder. Het makkelijkste is om dit via de website van jouw netbeheerder aan te vragen of om telefonisch contact met hen op te nemen.

Mijn offerte is akkoord, wat kan ik nu verwachten?

Na (online) akkoord van de offerte zetten wij de aanvraag door naar onze installatiepartners. Zij nemen binnen een aantal weken contact met je op om een installatieafspraak in te plannen.

    Verder lezen