Tot 150% verhoogde kostenaftrek voor zakelijke laadpalen

Als onderneming kan je nog tot en met 31 augustus 2024 profiteren van een verhoogde kostenaftrek als je investeert in een slimme laadpaal die publiek toegankelijk is. Zowel eenmanszaken als vennootschappen komen hiervoor in aanmerking. Deze fiscale stimulans past binnen de transitie naar een groene mobiliteit in België. Wat betekent dit fiscaal voordeel precies voor ondernemingen en wat zijn de voorwaarden? Lees even mee. 

Eneco eMobility

Verhoogde kostenaftrek voor laadpalen

Ondernemingen die in de periode vóór 31 augustus 2024 investeren in een laadpaal, hebben recht op een verhoogd afschrijvingspercentage tot 150%. Kost de aankoop en installatie van een laadpaal bijvoorbeeld € 3.000, dan kan je als onderneming € 4.500 afschrijven. 

Dit fiscaal voordeel kadert binnen de Wet Van Peteghem, namelijk een wet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem die als doel heeft om de Belgische mobiliteit versneld te vergroenen. 

Vanaf 2026 zijn enkel elektrische bedrijfswagens nog 100% fiscaal aftrekbaar. Voor bedrijven is investeren in elektrische bedrijfswagens dus fiscaal aantrekkelijker dan in wagens met een verbrandingsmotor. 

Maar geen elektrische wagens zonder laadpalen. Daarom voorziet de overheid fiscale voordelen voor zowel particulieren als ondernemingen die slimme laadpalen plaatsen. 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen? 

Om als onderneming in aanmerking te komen voor deze verhoogde kostenaftrek, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  1. Het moet een nieuwe laadpaal zijn. 

  2. De laadpaal moet een vaste installatie zijn (geen laadkabels). 

  3. De laadpaal moet publiek toegankelijk zijn. Een laadpaal is publiek toegankelijk wanneer deze tijdens de normale openingsuren en/of tijdens de sluitingsuren toegankelijk is voor alle derden. Dit kan eventueel tegen betaling. 

  1. Het moet gaan om een slimme laadpaal. Dit is een laadpaal met een energiebeheerssysteem waarmee je de laadtijd en het laadvermogen van het punt kan sturen. 

  2. De laadpaal moet over minstens vijf belastbare tijdperken worden afgeschreven.  

Goed om te weten: de verhoogde aftrek is slechts van toepassing vanaf het aanslagjaar dat verbonden is aan het belastbaar tijdperk waarin de laadpaal daadwerkelijk in gebruik en publiek toegankelijk is. 

Voor de volgende aanslagjaren is het verhoogde afschrijvingspercentage slechts van toepassing als de laadpaal gedurende het volledige belastbare tijdperk toegankelijk is gebleven voor het publiek (uitzonderingen zijn mogelijk). 

Stel dat je als onderneming beslist om je laadpaal niet langer toegankelijk te houden voor het publiek, dan kan je voor dat belastbare tijdperk geen aanspraak meer maken op de verhoogde aftrek. Maak je de laadpaal in een later belastbaar tijdperk opnieuw toegankelijk? Dan heb je opnieuw recht op de verhoogde kostenaftrek op voorwaarde dat de laadpaal tijdens het volledige belastbare tijdperk publiek toegankelijk was.  

Hoe kan Eneco eMobility helpen? 

De laadpalen van Eneco eMobility zijn slimme laadpalen. Ze zijn verbonden met een backoffice, waardoor het energiebeheer volledig gestuurd verloopt. 

Wat de laadpaal zelf betreft (los van de ruimtelijke plaatsing), ben je er dus zeker van dat je met een laadpaal van Eneco eMobility voldoet aan de voorwaarden voor ondernemingen om aanspraak te maken op de verhoogde kostenaftrek. 

Bovendien produceert Eneco volledig groene stroom uit zonne- en windenergie van Belgische afkomst. Voor je onderneming is dit dus de duurzaamste keuze. 

In het kort 

Als onderneming kan je nog tot en met 31 augustus 2024 aanspraak maken op een verhoogde kostenaftrek van 150% als je vóór die datum een laadpaal aanschaft en laat plaatsen, mits je voldoet aan de voorwaarden. Dit fiscaal voordeel kadert binnen de plannen van de overheid voor een versnelde groene mobiliteit in België. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met onze klantendienst. 

    Veelgestelde vragen