Optimaliseer het gebruik van je laadpalen met Smart Charging

Heb je een parkeerterrein met meerdere laadpalen? Met Smart Charging optimaliseer je het laadproces door de beschikbare laadcapaciteit over alle elektrische wagens te verdelen. Zo kan je slim opladen met meerdere laadpalen.

Eneco eMobility

Wat is Smart Charging?

Smart Charging optimaliseert het laadproces door de beschikbare elektriciteit (de netcapaciteit) gelijkmatig en efficiënt te verdelen doorheen de tijd en over de verschillende laadpalen. Er staat een limiet op de hoeveelheid stroom die het elektriciteitsnet tegelijkertijd kan leveren. Wanneer meerdere auto’s gelijktijdig worden opgeladen, kan dit leiden tot overbelasting en/of storingen. De elektriciteit die nodig is voor jouw primaire processen krijgt voorrang, zodat je bedrijf altijd operationeel blijft.

Er zijn twee manieren om het laadproces te optimaliseren:

  1. Statische Smart Charging: nog voor de installatie bepalen we hoeveel elektriciteit er beschikbaar is voor de laadpalen. Deze elektriciteit wordt via een algoritme verdeeld over de auto’s die aan het laden zijn.

  2. Dynamische Smart Charging: we meten het elektriciteitsverbruik van je onderneming. De resterende elektriciteit wordt ter beschikking gesteld van de laadinfrastructuur en wordt via een algoritme verdeeld over de auto’s die aan het laden zijn. Deze verdeling verloopt via onze Managed Charging Hub.

Hoe werkt Smart Charging?

Smart Charging is gebaseerd op slimme communicatie tussen de laadpaal en het elektriciteitsnet. Als er meerdere auto’s aan het laden zijn, wordt de beschikbare elektriciteit verdeeld. Dit kan betekenen dat het laadproces op sommige wagens gepauzeerd wordt, zodat andere maximaal kunnen laden. De omvormer in een elektrische wagen werkt optimaal wanneer hij op zijn hoogst mogelijke capaciteit kan omvormen. Ons Smart Charging proces zorgt ervoor dat zowel het laadproces als de stabiliteit van het elektriciteitsnet geoptimaliseerd worden.

Wat zijn de voordelen?

  1. Minder risico op elektriciteitspannes en overbelasting van de netaansluiting

  2. Een consistente en betrouwbare energietoevoer

  3. Helpt bij het maximaliseren van de beschikbare stroomcapaciteit

Vormen van Smart Charging

Eneco eMobility biedt twee mogelijkheden voor Smart Charging:

HardwareVoordeelNadeel
Statische cloudbased Smart ChargingGeenJe kan meer laadpalen plaatsen dan strikt genomen mogelijk is op basis van de elektriciteitsaansluitingEr wordt geen rekening gehouden met andere verbruikers op dezelfde elektriciteitsaansluiting
Dynamische cloudbased Smart ChargingManaged Charging HubHet verbruik van het laadplein wordt afgestemd op de beschikbare elektriciteit, zonder overschrijding van de capaciteit.Extra hardware in de elektriciteitskast, waarvoor ruimte nodig is

Voorbeeld Managed Charging Hub:

Eneco Managed Charging Hub
Is Smart Charging hetzelfde als Loadbalancing

Load balancing en Smart Charging gaan uit van hetzelfde basisprincipe: het efficiënt verdelen van de beschikbare capaciteit. Smart Charging wordt meestal toegepast bij zakelijke locaties en wanneer er een algoritme wordt gebruikt dat rekening houdt met een combinatie van verschillende parameters (bijvoorbeeld energietarieven, tijdsblokken of beschikbare elektriciteit).

Load balancing wordt meestal toegepast bij thuisgebruik. Meer weten over load balancing voor thuis? Ga naar onze pagina over load balancing.

Onderzoeken wat Smart Charging voor u kan betekenen?

Maak dan een afspraak met éen van onze partnermanagers via onze zakelijke klantendienst.