Eneco eMobility

Installatie van je laadpaal

Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen rondom de installatie van je laadpaal.

Wanneer word ik gebeld voor een installatieafspraak? 

Onze installateur neemt zo snel mogelijk na goedkeuring van de offerte contact met je op. Sommige installatiepartners sturen je een e-mail met een link waarmee je zelf een installatiedatum kunt inplannen. 

Indien het een leaseauto betreft, stemmen we de installatie af met de leverdatum van de auto. Op die manier kunnen we de laadpaal al installeren voordat de auto geleverd wordt.  

Hoe verplaats of annuleer ik mijn installatieafspraak?

Hiervoor kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met de installatiepartner waarmee je contact hebt gehad voor de installatieafspraak. 

Let op: annuleer je afspraak ruim van tevoren. Annuleer je deze binnen 24 uur van de geplande installatie? Dan brengen we annuleringskosten in rekening.  

Waarom is een installatie met graafwerk duurder? 

Voor een installatie met graafwerk zijn meestal meer arbeidsuren nodig. Hierdoor vallen de kosten vaak ook hoger uit. Mocht je zelf een partij inschakelen voor de installatie met graafwerk, dan kunnen wij ook de laadpaal alleen leveren en afmonteren. 

Waarom wordt mijn laadpaal onder de aansluitwaarde afgezekerd?

Een laadpaal wordt soms lager afgezekerd om overbelasting van het stroomnet in het pand te voorkomen. Zo weet je zeker dat de laadpaal nooit méér stroom kan verbruiken, dan in het pand aanwezig is.

Wat moet ik voorbereiden voor de installatie? 

We verwachten dat jouw meterkast voldoet aan de geldende installatienorm, of dat de betrokken installatiepartner ervoor zorgt dat jouw meterkast hieraan voldoet. Als je een laadpaal aanvraagt, helpen we je om te bepalen of jouw meterkast aan de eisen voldoet. Ook als je zelf het graafwerk verricht, moet je dit voor de installatie al in orde maken. 

Moet de stroom eraf tijdens de installatie? 

Voor de veiligheid van onze monteurs is het nodig om (korte tijd) de stroom van de meterkast te halen tijdens de installatie. Houd hier dus rekening mee. Kan het pand echt niet zonder stroom? Dan kunnen wij alle voorbereidende werkzaamheden uitvoeren en kun je een andere partij inschakelen om de laadoplossing onder spanning aan te sluiten. 

Kan ik laadpalen direct laten installeren met slimme oplossingen? 

Dat is zeker mogelijk. Onze monteurs kunnen zowel op locatie als op afstand verschillende slimme oplossingen toepassen om bijvoorbeeld overbelasting bij te weinig stroomcapaciteit te voorkomen en de laadpalen veilig en betrouwbaar te laten werken. Onze laadpalen van Alfen hebben load balancing waardoor de laadpaal niet overbelast raakt. Dit is niet mogelijk wanneer je een analoge meter hebt. Verder kunnen wij op afstand de laadpaal voorzien van een lager laadvermogen indien dat nodig is, of kunnen wij meerdere laadpalen op één locatie voorzien van een maximaal laadvermogen. 

Moet ik aanwezig zijn tijdens de installatie? 

Ja, het liefst wel of in ieder geval een installatieverantwoordelijke die de situatie op locatie kent en voor ons de meterkast beschikbaar kan stellen. Iemand die voor jou een beslissing kan nemen als er tijdens de installatie onverwacht meer of andere werkzaamheden nodig zijn, denk aan meterkastaanpassingen of meer graafwerk. 

Hoelang duurt de installatie?

Dit is afhankelijk van de grootte van de laadoplossing. Als het gaat om één enkelelaadpaal , duurt de installatie gemiddeld vijf uur. De monteur arriveert binnen het tijdvak van 4 uur dat vooraf is afgesproken. Als er onvoorziene situaties ontstaan, kan de installatietijd oplopen tot 8 uur. In dat geval kiest de installateur er doorgaans voor om op een andere dag terug te komen om de werkzaamheden af te maken. 

Hoe meld ik mijn laadpaal aan bij de netbeheerder?

Alle laadpalen die je aansluit op het laagspanningsnet met een laadvermogen ≥ 5 kW in Vlaanderen en > 3,7 kW in Wallonië en Brussel moeten aangemeld worden bij de netbeheerder. Deze verplichting geldt zowel voor laadpalen met een publiek als een privaat karakter. De informatie die de netbeheerder op deze manier ontvangt, zal hen toelaten om gerichte aanpassingen uit te voeren aan het elektriciteitsdistributienet.

 In volgende landsdelen is dit een verplichting:

  1. Vlaanderen: Meldingsformulier voor laadpalen Fluvius

  2. Wallonië: Formulaire de déclaration Ores

  3. Provincie Luik: Formulaire de déclaration RESA

  4. Brussels hoofdstedelijk gewest: Aanmelding laadpaal - Sibelga

Indien u tot een andere netbeheerder (AIEG, AIESH, REW, ...) behoort, neemt u best contact op met uw netbeheerder om de nodige stappen te bespreken.

    Verder lezen