Eneco eMobility

Alles over het aanvraagproces

Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over de aanvraag van je laadpaal.

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Deze video legt uit hoe je een laadpaal aanvraagt bij Eneco eMobility.

Welke stappen zijn er in het aanvraagproces, hebben jullie een overzicht?

In deze pdf vind je een duidelijk overzicht met alle stappen die je doorloopt om een laadpaal bij Eneco eMobility aan te vragen.

Ik moet verzwaren. Wat is dat? 

Met verzwaren vergroot je de hoeveelheid elektriciteit die je huis binnenkomt via je elektriciteitsaansluiting. In deze video leggen we uit hoe dit werkt.

Wat moet ik doen om mijn elektriciteitsaansluiting te verzwaren?

Hiervoor ga je naar de website van jouw netbeheerder. Hier kun je de verzwaring aanvragen.

Nadat je de aanvraag hebt gedaan, kun je een installateur laten komen om het voorbereidende werk op je meterkast uit te laten voeren. Dit moet je zelf regelen en kunnen wij je niet aanbieden. De installateur maakt dan je meterkast klaar voor een 3-fasenaansluiting. Na de voorbereiding kan de netbeheerder de aansluiting van een 1-fase-aansluiting naar een 3-fasenaansluiting verzwaren. Let op: je kunt je laadpaal pas gebruiken nadat de netbeheerder de verzwaring heeft uitgevoerd.

Meer weten? Lees meer op onze speciale pagina over verzwaren.

Hoelang duurt een verzwaring?

Het verschilt per netbeheerder hoelang het duurt voordat je verzwaring geregeld is. Dat varieert van 10 werkdagen tot 3 maanden. Op de website van je netbeheerder vind je vaak een indicatie.

Hoeveel kost een verzwaring?

Een verzwaring brengt een aantal eenmalige en maandelijkse kosten met zich mee:

 1. Maandelijkse elektriciteitskosten. Deze stijgen naarmate je meer elektriciteit verbruikt.

 2. De eenmalige kosten van het uitvoeren van de verzwaring.

 3. Eenmalige kosten voor het aanpassen van de meterkast. Die hangen af van hoe nieuw of oud jouw meterkast is.

De prijsstijging kan dus fors zijn, zeker als je meterkast moet worden aangepast. Vraag hiervoor een offerte aan bij je netbeheerder.

Wat is de levertijd van een laadpaal?

Na het akkoord op de offerte duurt het gemiddeld 4 tot 6 weken tot we de laadpaal komen installeren. Indien je de wagen via een leasecontract hebt, stemmen we de installatie van de laadpaal af op de leveringsdatum van de auto. Hierdoor kan er een langere tijd zitten tussen het opleveren van de offerte en het installeren van de laadpaal.

Heb ik genoeg vermogen op mijn locatie voor laadpalen?

Dat is afhankelijk van twee dingen: of jouw elektriciteitsaansluiting groot genoeg is, en hoeveel andere elektrische apparaten en installaties je in huis hebt. Voor onze slimme laadpalen raden we een vrij beschikbaar vermogen aan van 3x40A. Jouw installateur of netbeheerder kan je vertellen hoeveel vermogen je op dit moment hebt. Heb je veel grote elektriciteitsverbruikers aangesloten op de meterkast? Dan kan het zijn dat er niet genoeg vermogen beschikbaar is. Dan kun je gebruikmaken van slimme oplossingen om het laadvermogen te verdelen, zoals Load Balancing, of je laat je aansluiting verzwaren.

Ik wil geen piek in verbruik. Welke oplossingen hebben jullie hiervoor?

Om geen piek te krijgen in je verbruik, kun je gebruikmaken van Load Balancing. Hiermee voorkom je overbelasting van je energienetwerk. Om je laadpaal te kunnen uitrusten met deze functie, moet je meterkast aan de volgende twee eisen voldoen:

 1. Een aansluitwaarde van 1x32A of hoger;

 2. De aanwezigheid van een slimme meter met softwareversie DSMR 4.0 of hoger. Dit kun je navragen bij je netbeheerder of zelf op de meter controleren.

Wanneer je niet aan deze twee eisen voldoet, is Load Balancing geen optie. Een andere mogelijkheid is dan om je meterkast lager af te zekeren. Een laadpaal wordt soms lager afgezekerd om overbelasting van het elektriciteitsnet in het pand te voorkomen. Zo weet je zeker dat de laadpaal nooit méér elektriciteit kan verbruiken dan in het pand aanwezig is.

Ik ben lid van een VME. Kan ik dan ook een laadpaal aanvragen?

Ja, je kunt als VME-lid een laadpaal aanvragen. Voorwaarde is wel dat we voorafgaand aan de installatie een schriftelijk akkoord van de VME ontvangen om te mogen installeren op de locatie. Zonder schriftelijk akkoord installeren wij niet.

Ik heb al een laadpaal, kunnen jullie deze overnemen?

We kunnen in sommige situaties een laadpaal overnemen. Op dit moment is dat een beperkt aantal typen van Alfen, Vestel en EVBox. Laadpalen van andere leveranciers worden niet ondersteund door onze systemen. Neem altijd contact op met onze klantendienst als je een verzoek voor overname hebt.

Ik heb een verouderde laadpaal, kunnen jullie deze vernieuwen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de bestaande laadpaal te vernieuwen naar een nieuwe (software)versie. Je kunt onze klantendienst vragen om advies hierover. Maar we raden bijna altijd aan om een nieuwe laadpaal te laten plaatsen, omdat dit op langere termijn meestal voordeliger en toekomstbestendiger is.

Ik heb thuis een bedrijf, kan ik een zakelijke laadpaal aanvragen?

Heb je thuis een bedrijf, maar betaal je de energiefactuur van een privérekening? Dan geldt jouw laadpaalaanvraag niet als zakelijke aanvraag. Je kunt dan jouw laadpaal aanvragen in onze speciale online thuisomgeving.

Waarom moet ik foto's uploaden van mijn meterkast en voortuin?

Met deze foto’s kunnen we goed zien welke aanpassingen er gedaan moeten worden en wat daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld aanpassingen in je zekeringkast, maar ook graafwerken in je tuin voor de elektriciteitskabel van je laadpaal.

Wat is een elektriciteitsaansluiting?

Een elektriciteitsaansluiting, of huisaansluiting, is simpel gezegd de hoeveelheid elektriciteit die je woning binnenkomt. Woningen in België hebben verschillende aansluitwaardes.

Waar vind ik mijn elektriciteitsaansluiting?

Je elektriciteitsaansluiting kun je navragen bij je netbeheerder. Dit kun je gemakkelijk doen door telefonisch of via de website contact op te nemen met je netbeheerder.

Wat is de aansluitwaarde?

In België hebben vrijwel alle woningen één van de volgende aansluitwaarden:

 1. 1x 230V + N

 2. 3x 230V

 3. 3x 230V + N

 4. 3x 400V

Als je een laadpaal wilt installeren, adviseren wij altijd een 3-fasenaansluiting, dus 3x32 ampères of 3x40 ampères. Heb je een 1-fase-aansluiting en is je elektriciteitsaansluiting kleiner dan 3x32A? Dan heb je waarschijnlijk meer capaciteit nodig en moet je je elektriciteitsaansluiting verzwaren.

Hoe weet ik wat mijn aansluitwaarde is?

Je aansluiting kun je telefonisch navragen bij je netbeheerder.

Mijn offerte is akkoord, wat gebeurt er nu?

Na akkoord van de offerte geven we de aanvraag door naar onze installatiepartners. Eén van hen neemt binnen een aantal weken contact met je op om een afspraak voor installatie in te plannen. Dit is schriftelijk of telefonisch. We willen je vragen om hierop te wachten. Wie je installatiepartner is, wordt pas beslist nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte. Neem je eerder contact op, dan kunnen we je vraag niet beantwoorden.

  Verder lezen