Laadpaal

Welke soorten laadpalen zijn er en wat zijn de verschillen?

Er bestaan twee soorten elektrisch laden: AC (normaal laden) en DC (snelladen). Thuislaadpalen zijn altijd AC-laders. Laadpalen langs de snelweg meestal DC-laders. Hier leggen we uit hoe (snel)laden werkt, welke soorten laadpalen we aanbieden en waar je thuis het best een laadpaal kan installeren.

Laadpas Eneco eMobility
Bekijk ons aanbod aan laadpalen

Welke soorten laadpalen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. Je kan ze onderverdelen in vier categorieën:

  1. AC of DC: langzaam laden (2-6 uur) of snel laden (30-60 minuten), goedkoop of duur laden

  2. Standaard of slim: werkt zonder pas, of met pas of druppel

  3. Paal- of wandmontage: op een paal of aan de muur

  4. Publiek of privé: op openbaar terrein of op je eigen eigendom

Wat is het verschil tussen normaal laden (AC) en snelladen (DC)?

Laadpalen bij jou thuis of op kantoor zijn meestal AC-laders. Laadpalen langs de snelweg zijn bijna altijd DC-laders.

Er zijn twee soorten elektrische ‘brandstof’: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). Elektriciteit afkomstig van het elektriciteitsnet is altijd AC. Accu’s kunnen echter alleen DC (gelijkstroom) opslaan. Daarom hebben accu’s een omvormer in de stekker. Je beseft het misschien niet, maar telkens wanneer je een apparaat, zoals je accu of smartphone oplaadt, converteert de omvormer bij de stekker wisselstroom naar gelijkstroom. Dit omvormen kost tijd, waardoor het opladen langzaam gaat.

Het grote voordeel van DC-laden is dat het laden een stuk sneller gaat. Dit komt doordat de stroom niet eerst omgevormd hoeft te worden.

AC-laden duurt gemiddeld 2 tot 8 uur en DC-laden duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van het laadvermogen van je wagen.


Wat is bidirectioneel laden?

Met bidirectioneel laden kan je je wagen gebruiken als batterij om je huis of bedrijf van elektriciteit te voorzien. Voor Eneco eMobility-klanten is dit nu nog niet mogelijk, maar we zetten wel de eerste stappen om deze innovatie voor iedereen toegankelijk te maken. Lees hier meer over bidirectioneel laden.


Welke Eneco eMobility AC-laadpalen zijn er?

Onze laadpalen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen en met verschillende mogelijkheden en opties. Hieronder vind je een overzicht.

  1. Wand- of paalmodel

  2. Vaste of losse kabel

  3. Laadvermogen

  4. Laadpas

  5. Standaard of slimme laadpaal

  6. Load balancing

  7. Enkele (thuis) of dubbele (zakelijke) laadpaal

Wil je een laadpaal bij je thuis laten installeren en heb je de beschikking over een eigen parkeerplaats? Dan kan je geheel vrijblijvend in onze webshop je pakket samenstellen, samen met een prijsindicatie voor de installatie.

Wil je een laadpaal bij je onderneming laten installeren, op een locatie met een Vereniging van Mede-eigenaars (VME) of heb je interesse in een snellader? Dan kan je best contact opnemen met onze zakelijke afdeling.

Voor het aanvragen van publieke laadpalen kan je contact opnemen met je gemeente.


Wat is de beste plaats voor jouw laadpaal?

De beste plaats voor jouw laadpaal hangt af van:

  1. De bereikbaarheid. Hoe en waar parkeer je je wagen?

  2. De positie van de laadpoort in je wagen (links of rechts, vooraan of achteraan). Het handigste is om jouw laadpaal aan dezelfde kant te installeren.

  3. De afstand tot je meterkast (hoe verder weg, hoe duurder).

  4. De zichtbaarheid. Dit is heel persoonlijk. De kleur, grootte en of je kiest voor een wand- of paalmodel beïnvloeden de zichtbaarheid van je laadpaal. In onze webshop vind je alle mogelijkheden die we bieden.

Meestgestelde vragen