Welke soorten laadpalen zijn er en wat zijn de verschillen?

Er bestaan twee soorten elektrisch laden: AC (gewoon laden) en DC (snelladen). Thuislaadpalen zijn altijd AC-laders. Laadpalen langs de snelweg meestal DC-laders. Hier leggen we uit hoe (snel)laden werkt, welke soorten laadpalen wij aanbieden en waar je thuis het beste een laadpaal kunt installeren.

Eneco

Welke soorten laadpalen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. Je kunt ze onderverdelen in vier categorieën:

 1. AC of DC: langzaam laden (2-6 uur) of snel laden (30-60 min), goedkoop of duur laden

 2. Standaard of slim: werkt zonder pas óf met pas of druppel

 3. Paal- of wandmontage: op een paal of aan de muur

 4. Publiek of privé: op openbaar terrein of op je eigen parkeerterrein

Wat is het verschil tussen gewoon laden (AC) en snelladen (DC)?

Laadpalen bij jou thuis of op kantoor zijn meestal AC-laders. Laadpalen langs de snelweg zijn bijna altijd DC-laders.

Er zijn twee soorten elektrische ‘brandstof’: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). Stroom afkomstig van het elektriciteitsnet is altijd AC. Accu’s kunnen echter alleen DC (gelijkstroom) opslaan. Daarom hebben accu’s een omvormer in de stekker. Je beseft het misschien niet, maar telkens wanneer je een apparaat, zoals je accu of smartphone oplaadt, converteert de omvormer bij de stekker wisselstroom naar gelijkstroom. Dit omvormen kost tijd waardoor het opladen langzaam gaat.

Het grote voordeel van DC-laden is dat het laden een stuk sneller gaat. Dit omdat de stroom niet eerst omgevormd hoeft te worden. Daardoor gaat het opladen sneller.

AC-laden duurt gemiddeld zo’n 2 tot 8 uur en DC-laden duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van het laadvermogen van je auto.

Wat is bi-directioneel laden?

Met bi-directioneel laden kun je je auto gebruiken als batterij om je huis of bedrijf van stroom te voorzien. Voor Eneco eMobility klanten is dit nu nog niet mogelijk, maar zet wel de eerste stappen om deze innovatie toegankelijk te maken voor iedereen. Lees hier meer over bi-directioneel laden.

Welke Eneco eMobility AC-laadpalen zijn er?

Onze laadpalen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen en met verschillende mogelijkheden en opties. Hieronder zie je daar een overzicht van.

Mogelijkheden:

 1. Wand- of paal model

 2. Vaste of losse kabel

 3. Laadvermogen

 4. Laadpas

 5. Standaard of slimme laadpaal

 6. Load balancing

 7. Enkele (thuis) of dubbele (zakelijke) laadpaal

Wil je een laadpaal bij jouw huis laten installeren en heb je de beschikking over een eigen parkeerplaats? Dan kun je geheel vrijblijvend in onze webshop je pakket samenstellen, samen met een prijsopgaaf voor installatie.

Wil je een laadpaal bij jou op kantoor laten installeren, op een locatie met een Vereniging van Mede-eigenaren (VME) of heb je interesse in een snellader? Dan kun je het beste contact opnemen met onze zakelijke afdeling.

Voor het aanvragen van publieke laadpalen kun je contact opnemen met je gemeente.

Wat is de beste plek voor mijn laadpaal?

De beste plek voor jouw laadpaal hangt af:

 1. De bereikbaarheid. Hoe en waar parkeer je je auto?

 2. De plek van de laadpoort in je auto (links, rechts, voor of achter). Het handigste is om jouw laadpaal aan dezelfde kant te installeren.

 3. De afstand tot jouw meterkast (hoe verder weg, hoe duurder).

 4. De zichtbaarheid. Dit is heel persoonlijk. De kleur, grootte en wand- of paalmodel hebben invloed op de zichtbaarheid van jouw laadpaal. In onze webshop kun je alle mogelijkheden die wij bieden zien.

Welke subsidies zijn er voor elektrisch rijden?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem kondigde het reeds aan. Om wagenbezitters aan te zetten versneld over te stappen naar een groenere elektrische wagen moedigt de regering onder meer de installatie van laadpalen aan. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij particulieren thuis. Het maakt daarbij niet uit of je eigenaar bent van je woning zijn of huurt.

Wat zit erin voor jou?

Wie tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 thuis een laadpaal installeert, kan rekenen op een belastingvermindering van maar liefst 45% van zijn investering, met een maximum van 1.500 euro per laadpaal. Anders gezegd: investeer je in een laadpaal, dan betaal je minder belastingen.

Voorwaarden subsidie laadpaal thuis

Uiteraard is een eerste voorwaarde dat je de laadpaal bij je thuis laat installeren. Daarnaast moet je laadpaal worden gevoed door groene energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen of windmolens. Heb je een contract van Eneco? Dan is dat alvast het geval.

Het laden moet ook gestuurd worden door zogenaamde slimme software, die ervoor zorgt dat dit op het beste moment gebeurt, namelijk als de energie het goedkoopst is. Dat is als er veel energie voorhanden is en de vraag ernaar beperkt is. De technologie van Eneco eMobility is klaar om hier gevolg aan te geven.

Bij Eneco eMobility zit je dus goed voor al deze voorwaarden!

Waarom snel beslissen?

Door sneller over te stappen op een elektrische of hybride wagen, draag je vlugger bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2 door het wegverkeer. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken en een snelle opwarming van de aarde tegen te gaan.

Voor laadpalen die je vanaf 1 september 2021 koopt en installeert geldt een belastingvermindering van 45% op je investering (maximaal €1.500 per laadstation wordt hierbij in aanmerking genomen). Dat blijft zo tot eind 2022. Vanaf 1 januari 2023 daalt je belastingvermindering naar 30% van je investering. In 2024 zelfs naar 15%. Beslis je snel, dan kan je dus van een groter fiscaal voordeel genieten.

Bovendien geniet je bij een snelle beslissing ook vlugger van het voordeel van eigen stroom. Thuis laden is doorgaans goedkoper dan je wagen te moeten opladen aan een publieke laadpaal.

Ook extra interessant voor zelfstandigen

Voor zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep is een laadpaal zelfs extra interessant. Ben je in dat geval, dan kan je jouw investering voor 200% fiscaal aftrekken. De voorwaarde is wel dat de aankoop en de installatie tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 gebeurt. Daarnaast moet je laadpaal ook publiek toegankelijk zijn, zodat ook andere bestuurders hun wagen kunnen laden. Van 1 januari 2023 tot 31 augustus 2024 daalt de fiscale aftrekbaarheid tot 150%.

  © Eneco eMobility 2022