Abonnementen en betalen

Wat is een voorschot op je energierekening?

Het voorschot is het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan je energieleverancier. Wanneer je overstapt op elektrisch rijden, stijgt je energierekening en daarmee ook je voorschot. Hier leggen we uit hoe je je voorschot bij je energieleverancier aanpast en hoe het vergoeden van jouw hogere elektriciteitskosten werkt.

Wat is een voorschot?

Elke maand betaal je een voorschot aan je energieleverancier. Op je jaarafrekening wordt het volledige bedrag dat je gedurende het jaar hebt betaald verrekend met het bedrag dat je in totaal moet betalen. Heb je te weinig betaald, dan moet je bijbetalen. Heb je te veel betaald, dan krijg je een bedrag terug. Vaak wordt dit verrekend met het eerste voorschot dat je moet betalen na de jaarafrekening.

Jouw energieleverancier bepaalt jaarlijks een nieuw voorschotbedrag op basis van je energieverbruik van het afgelopen jaar en de verwachte energiekosten. Je kan vragen om dit voorschot te verlagen of verhogen. Als je energieleverancier het voorschotbedrag weigert aan te passen, moet hij dit voldoende motiveren.

Hoe pas ik mijn voorschotbedrag aan bij mijn energieleverancier?

Als je je elektrische auto thuis oplaadt, stijgt je elektriciteitsverbruik en dus ook je energierekening. Je laadpaal verbruikt namelijk elektriciteit van jouw eigen elektriciteitsaansluiting. Om hoeveel elektriciteit het precies gaat, verschilt per wagen en hoe vaak en hoelang je laadt. We adviseren je om eerst een paar maanden bij te houden hoeveel elektriciteit je meer verbruikt. Op basis daarvan kan je dan je voorschot aanpassen bij jouw energieleverancier.

Met welk bedrag je je voorschot verhoogt, kan je het best bepalen door te kijken naar je gemiddelde maandelijkse verbruik in kWh. Dit vermenigvuldig je met het elektriciteitstarief per kWh van jouw energieleverancier. Verhoog je maandelijkse voorschot met dit bedrag.

Hieronder een rekenvoorbeeld (met fictieve bedragen)

  1. Gemiddeld elektriciteitsverbruik per maand zonder opladen elektrische auto: 250 kWh

  2. Gemiddeld elektriciteitsverbruik per maand met opladen elektrische auto: 707 kWh

  3. Wat verbruik je meer per maand: 707 kWh - 250 kWh = 457 kWh

  4. Elektriciteitstarief van jouw energieleverancier per kWh (juni 2022): € 0,40 per kWh

  5. Bedrag waarmee je jouw maandelijkse voorschot moet verhogen: 457 kWh x € 0,40 = € 182 per maand

Vergoeden

Jouw hogere elektriciteitskosten worden maandelijks door ons aan jou vergoed. In jouw laadpaal zit een simkaart die al het verbruik registreert en doorstuurt naar onze systemen.

Zo weten wij precies hoeveel er aan jouw laadpaal is geladen. Aan het einde van elke maand ontvang je de vergoeding voor de maand ervoor. Wil je weten wat onze standaard vergoedingstarieven zijn? Kijk dan in de tabel bij het tarief.

Wil je meer weten over vergoeden en hoe je je eigen vergoedingstarief (in dit rekenvoorbeeld € 0,40) kan instellen, raadpleeg dan onze pagina vergoeden.

Je vindt de vergoedingen in jouw persoonlijke MijnLaden-omgeving.

Tip: Vaak kan je in de app of de ‘Mijn’-omgeving van je energieleverancier berekenen of je je voorschotbedrag moet verhogen. Zo heeft de Eneco-app bijvoorbeeld de ‘Tussenstand’, die berekent hoe hoog je termijnbedrag moet zijn om geen verrassingen op je jaarlijkse afrekening te hebben.