Wat is een netaansluiting?

De netaansluiting van je huis op het elektriciteitsnet bepaalt hoe snel je elektrische auto oplaadt. Hier leggen we uit wat een netaansluiting is, hoe je je aansluitwaarde opvraagt en wat een slimme meter doet met je stroomverbruik.

Eneco eMobility
Wat is een netaansluiting?

Een netaansluiting, of huisaansluiting, is je aansluiting op het elektriciteitsnet. Het is simpel gezegd de hoeveelheid elektriciteit die je woning binnenkomt. Woningen in België hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  1. Fasen. Je hebt een 1-fase- of 3-fasenaansluiting. Dit betekent dat er 1 of 3 kabels met stroom naar je huis lopen. Met een 3-fasenaansluiting kun je veel meer stroom krijgen dan met een 1-fase-aansluiting.

    Als je een laadpaal wilt installeren, adviseren wij altijd een 3-fasenaansluiting. Ook als je een auto hebt gekozen die slechts 1-fase kan opladen. De reden is dat er in de nabije toekomst alleen maar 3-fasenauto’s komen.

  2. Ampères. Binnen de 1-fase- of 3-fasenaansluiting bestaan er verschillende ‘stroomsterktes’: dat noem je ampères (A). Hoe hoger het ampèrage, hoe meer stroom je krijgt.

Wat is de aansluitwaarde?

In België hebben vrijwel alle woningen één van de volgende aansluitwaarden:

  1. 1x 230V + N

  2. 3x 230V

  3. 3x 230V + N

  4. 3x 400V

Als je een laadpaal wilt installeren, adviseren wij altijd een 3-fasenaansluiting, dus 3x32 ampères of 3x40 ampères. Heb je een 1-fase-aansluiting en is je stroomaansluiting kleiner dan 3x32A? Dan heb je waarschijnlijk meer stroomcapaciteit nodig en moet je je netaansluiting verzwaren.

Voorbeeld: Heb je een 1x40A-aansluiting? Dan heb je dus één fase (één kabel) die naar je huis loopt, waar 40 ampères stroom doorheen loopt. Als je een netverzwaring laat uitvoeren naar een 3x40A-aansluiting, dan krijg je minimaal drie keer zoveel stroom binnen door drie kabels. Dit is in de meeste gevallen genoeg om een laadpaal te installeren met voldoende opladend vermogen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het laadvermogen van de auto.

Waarom is de aansluitwaarde belangrijk als ik een laadpaal wil installeren?

Je elektrische auto verbruikt veel stroom. De aansluitwaarde van je netaansluiting bepaalt hoeveel stroom je laadpaal kan gebruiken zonder je groepenkast te overbelasten. Bij een verkeerde aansluitwaarde kan de installatie afgebroken worden om de aansluiting eerst alsnog te laten verzwaren. Ook laadt je auto na installatie langzamer op dan je had verwacht. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Verbruikt je auto meer stroom dan je aansluiting beschikbaar heeft? En wil je toch zo snel mogelijk kunnen opladen? Dan kan in sommige gevallen load balancing een alternatief zijn. De aansluitwaarde is ook van belang als je zonnepanelen wilt installeren.

Hoe kom ik erachter wat mijn aansluitwaarde is?

Je aansluiting kun je telefonisch opvragen bij je netbeheerder.

Wat doet een slimme meter met mijn stroomverbruik?

De slimme meter zit in je meterkast. Een slimme meter is een digitale energiemeter die wordt toegepast om de gebruikte energie door huishoudens te bepalen. De slimmer meter kan zowel op locatie als op afstand worden uitgelezen. De meter is een vervanging voor analoge meters zoals de kilowattuurmeter en niet-slimme digitale meters. De meeste meterkasten in Nederland hebben tegenwoordig een slimme meter. De slimme meter is belangrijk voor load balancing.

    Meest gestelde vragen