Welk belang heeft je elektriciteitsaansluiting?
De elektriciteitsaansluiting van je huis op het elektriciteitsnet bepaalt hoe snel je elektrische auto oplaadt. Hier leggen we uit wat een elektrische aansluiting is, hoe je je aansluitwaarde opvraagt en wat een slimme meter doet met je elektriciteitsverbruik.
Wat is een elektriciteitsaansluiting?
Een elektriciteitsaansluiting, of netaansluiting, is je aansluiting op het elektriciteitsnet. Het is simpel gezegd de hoeveelheid elektriciteit die in je woning binnenkomt. Woningen in België hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:
Fasen. Je hebt een 1-fasige of 3-fasige aansluiting. Dit betekent dat er 1 of 3 kabels met elektriciteit in je huis binnenkomen. Met een 3-fasige aansluiting kan je veel meer elektriciteit krijgen dan met een 1-fasige aansluiting.
Als je een laadpaal wil installeren, adviseren we altijd een 3-fasige aansluiting, ook als je een wagen hebt gekozen die slechts 1-fasig kan opladen. De reden is dat er in de nabije toekomst alleen maar 3-fasenauto’s zullen bijkomen.
Ampères. Binnen de 1-fasige of 3-fasige aansluiting bestaan er verschillende ‘stroomsterktes’: dat wordt uitgedrukt in ampère (A). Hoe hoger het ampèrage, hoe meer elektriciteit je krijgt.
Wat is de aansluitwaarde?
In België hebben vrijwel alle woningen een van de volgende aansluitwaarden:
1x 230V + N
3x 230V
3x 230V + N
3x 400V
Als je een laadpaal wil installeren, adviseren we altijd een 3-fasige aansluiting, dus 3x32 ampère of 3x40 ampère. Heb je een 1-fasige aansluiting en is je elektriciteitsaansluiting kleiner dan 3x32A? Dan heb je waarschijnlijk een grotere elektriciteitscapaciteit nodig en moet je je elektriciteitsaansluiting verzwaren.
Voorbeeld: Heb je een 1x40A-aansluiting? Dan heb je dus één fase (één kabel) die naar je huis loopt, waar 40 ampère elektriciteit doorheen loopt. Als je een elektriciteitsverzwaring laat uitvoeren naar een 3x40A-aansluiting, krijg je minimaal drie keer zoveel elektriciteit binnen door drie kabels. Dit is in de meeste gevallen genoeg om een laadpaal te installeren met voldoende opladend vermogen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het laadvermogen van de elektrische auto.
Waarom is de aansluitwaarde belangrijk als ik een laadpaal wil installeren?
Je elektrische auto verbruikt veel elektriciteit. De aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit je laadpaal kan gebruiken zonder je zekeringkast te overbelasten. Bij een verkeerde aansluitwaarde kan de installatie onderbroken worden om de aansluiting eerst alsnog te laten verzwaren. Je wagen zou immers langzamer opladen dan je had verwacht en dat kan extra kosten met zich meebrengen.
Verbruikt je wagen meer elektriciteit dan er beschikbaar is op je aansluiting en wil je toch zo snel mogelijk kunnen opladen? Dan kan in sommige gevallen Load Balancing een alternatief zijn. Load Balancing zorgt ervoor dat het laadvermogen van je laadpaal zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid elektriciteit die jouw huis op dat moment verbruikt. De aansluitwaarde is ook van belang als je zonnepanelen wil installeren.
Hoe kom ik te weten wat mijn aansluitwaarde is?
Je kan je aansluitwaarde telefonisch opvragen bij je netbeheerder.
Wat doet een slimme meter met mijn elektriciteitsverbruik?
Een slimme meter is een digitale energiemeter die zich in je meterkast bevindt en die dient om te bepalen hoeveel energie huishoudens verbruiken. De slimme meter kan zowel ter plaatse als op afstand uitgelezen worden. De meter is een vervanging van analoge meters zoals de kilowattuurmeter en niet-slimme digitale meters. De meeste meterkasten in Vlaanderen hebben tegenwoordig een slimme meter. De slimme meter is belangrijk voor Load Balancing.