Laadpaal

Welke subsidies zijn er voor de aanschaf van een laadpaal?

Er zijn verschillende subsidievormen beschikbaar die het aantrekkelijk maken om elektrisch te gaan rijden, zowel zakelijk als privé.

Laadpas Eneco eMobility
Bekijk ons aanbod aan laadpalen

Welke subsidies zijn er voor elektrisch rijden?

Om wagenbezitters te stimuleren om versneld over te stappen naar een groenere elektrische wagen, moedigt de regering onder meer de installatie van laadpalen aan. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij particulieren thuis. Het maakt daarbij niet uit of je eigenaar bent van je woning of huurt.

Welk voordeel krijg jij?

Sinds 1 januari 2023 krijg je voor de aankoop en installatie van een laadpaal een belastingvermindering van 30% van je investering. In 2024 daalt dat voordeel naar een belastingvermindering van 15%. Anders gezegd: investeer je in een laadpaal, dan betaal je minder belastingen

Subsidievoorwaarden voor je laadpaal thuis

Uiteraard is een eerste voorwaarde dat je de laadpaal bij je thuis laat installeren. Daarnaast moet je laadpaal worden gevoed door groene stroom, bijvoorbeeld uit zonnepanelen of windmolens. Heb je een contract bij Eneco? Dan is dat alvast het geval.

Het laden moet ook gestuurd worden door zogenaamde slimme software, die ervoor zorgt dat dit op het beste moment gebeurt, namelijk als elektriciteit het goedkoopst is. Dat is wanneer er veel elektriciteit beschikbaar is en de vraag ernaar beperkt. De technologie van Eneco eMobility is klaar om hier gevolg aan te geven.

Bij Eneco eMobility zit je dus goed voor al deze voorwaarden!

Waarom snel beslissen?

Door sneller over te stappen op een elektrische of hybride wagen, draag je vlugger bij tot het verminderen van de uitstoot van CO2 door het wegverkeer. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken en een snelle opwarming van de aarde tegen te gaan.

Sinds 1 januari 2023 krijg je voor de aankoop en installatie van een laadpaal een belastingvermindering van 30% van je investering. In 2024 daalt dat voordeel naar een belastingvermindering van 15%. Als je dus snel beslist, geniet je een groter fiscaal voordeel.

Bovendien geniet je bij een snelle beslissing ook vlugger van het voordeel van eigen elektriciteit. Thuis laden is doorgaans goedkoper dan je wagen te moeten opladen aan een publieke laadpaal.

Ook extra interessant voor zelfstandigen

Voor zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep is een laadpaal zelfs extra interessant. In dat geval kan je jouw investering tot 31 augustus 2024 voor 150% fiscaal aftrekken. De voorwaarde is wel dat je laadpaal ook publiek toegankelijk is, zodat ook andere bestuurders hun wagen kunnen laden.