Hoe werkt verzwaren van je netaansluiting?

Door je netaansluiting te verzwaren, vergroot je de hoeveelheid stroom die je huis binnenkomt. Op die manier kun je je je elektrische auto voldoende en snel laden. Hier leggen we uit wat verzwaren is, hoe het werkt en wat een verzwaring kost.

Eneco

Wat is verzwaren?

Bij het opladen van een elektrische auto gebruik je veel stroom. Soms meer dan je netaansluiting (de stroom die je huis binnenkomt) aan kan. In dat geval kun je de netaansluiting laten verzwaren. Verzwaren betekent dat je de hoeveelheid stroom die je huis binnenkomt vergroot. In deze video leggen we uit wat verzwaren is en hoe het werkt.

Waarom verzwaren?

Het is belangrijk dat je in huis voldoende stroom overhoudt als je je auto oplaadt. Anders slaan de stoppen door zodra je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of wasmachine erbij aanzet. Je kunt dit voorkomen door je netaansluiting voldoende te verzwaren. Daarnaast laadt je auto sneller op met een zwaardere netaansluiting. Bijkomend voordeel: een zware aansluiting draagt bij aan de waarde van je huis.

Is je stroomaansluiting kleiner dan 3x25 ampères? Dan heb je waarschijnlijk meer stroomcapaciteit nodig en moet je verzwaren.

Voorbeeld: Je hebt een Jaguar I-PACE met een laadvermogen van 3 fasen van 16 ampères (3x16A). De netaansluiting van je huis is een 1-fase-25-ampère-aansluiting (1x25A). Deze 1x25A-netaansluiting ondersteunt dan onvoldoende het laadvermogen van je auto. Dit heeft twee gevolgen:

 1. Je auto laadt minder snel op dan zou kunnen.

 2. Het kan zijn dat tijdens het laden onvoldoende capaciteit overblijft om (al) je elektrische apparatuur te gebruiken in huis.

Daarom is in dit geval verzwaren naar 3x35A een goed idee. Zo laadt je je auto maximaal op én kun je al je elektrische apparatuur onbezorgd (tegelijk) gebruiken.

Wat bepaalt nog meer het vermogen waarmee ik mijn auto kan laden?

Met welk vermogen je kunt laden, hangt naast je netaansluiting af van het laadvermogen van je laadpaal, en het laadvermogen van de onboard charger van je auto. De zwakste schakel van deze drie factoren is doorslaggevend in hoe snel je auto oplaadt. Het laadvermogen van je auto kun je bij je dealer opvragen of opzoeken via EVdatabase.

Advies over wel of niet verzwaren?

Wil je advies over verzwaren en wat hiervan de consequenties zijn voor de laadsnelheid van je auto? Dan adviseren wij je om het online aanvraagproces in onze webshop te doorlopen. Daar nemen we je mee in de oplaadmogelijkheden van je auto en de netaansluiting van je huis. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Wat moet je doen om te verzwaren?

Wanneer je bij ons online een laadpaal aanvraagt, dan kunnen we in de webshop adviseren om te verzwaren. Dat doen we op basis van informatie die je geeft over je auto en hoe snel je wilt kunnen laden. Een verzwaring regel je zelf bij je netbeheerder via mijnaansluiting.nl. Omdat de wachttijden hiervoor oplopen, is het belangrijk dat je dit tijdig laat doen. Bij een verzwaring, in combinatie met de installatie van je laadpaal, zijn meerdere partijen betrokken:

 1. Eneco eMobility

 2. Netbeheerder

 3. Elektricien (optioneel)

Als je kiest voor verzwaren, dan gaat de procedure zo in het werk:

Meterkast voorbereiden door eigen elektricien, verzwaring door netbeheerder en installatie Eneco eMobility.

 1. Eigen elektricien komt langs.

 2. Eigen elektricien bereidt meterkast voor op 3 fasen.

 3. Netbeheerder komt langs.

 4. Netbeheerder voert verzwaring uit in de meterkast.

 5. EeM-installateur komt langs.

 6. EeM-installateur installeert laadpaal.

 7. Klant kan beginnen met laden.

Wat is de doorlooptijd van een verzwaring?

Het verschilt per netbeheerder hoe lang het duurt voordat je verzwaring is geregeld. De doorlooptijd varieert van 10 werkdagen tot 3 maanden. Op de website van je netbeheerder vind je vaak een indicatie.

Wat kost een verzwaring?

 1. Maandelijkse stroomkosten. Deze stijgen naarmate je meer stroom verbruikt.

 2. Maandelijkse vastrechtkosten. Deze zijn enkel van toepassing bij een verzwaring naar 3x35A. Voor 1x25A, 1x35A en 3x25A betaal je evenveel.

 3. De eenmalige kosten van het uitvoeren van de verzwaring.

 4. Kosten voor het aanpassen van de meterkast. Die hangen af van hoe nieuw of oud jouw meterkast is.

De prijsstijging kan dus fors zijn, zeker als je meterkast moet worden aangepast. Vraag dus een offerte aan bij je netbeheerder (via mijnaansluiting.nl) speciaal voor jouw situatie. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

  © Eneco eMobility 2022