Laadpaal

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto werkt met een elektromotor waarbij de laadsnelheid, het laadvermogen en het energieverbruik belangrijk zijn. Hier leggen we uit hoe een elektrische wagen werkt en waarom elektrisch rijden om een andere mindset vraagt.

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto wordt aangedreven met een elektromotor. Sinds 2010 is de elektrische auto sterk in opkomst omdat deze beter is voor het milieu doordat hij minder of geen CO2 uitstoot. Tegenwoordig is de actieradius ook bijna vergelijkbaar met die van een wagen met een verbrandingsmotor. Daarnaast komen er steeds meer betaalbare modellen elektrische auto’s en bestelwagens op de markt.

Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s. De bekendste uitvoeringen zijn:

  1. Volledig elektrische auto (FEV)

Bij een volledig elektrische wagen worden de wielen enkel aangedreven door een of meerdere elektromotor(en), die hun energie uit een groot accupakket halen. Daarmee kan gemiddeld zo’n 300 tot 700 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Dit accupakket kan weer worden opgeladen aan een (snel)laadpaal.

2. Plug-inhybride (PHEV)

Een plug-inhybride heeft twee aandrijvingen, namelijk een verbrandingsmotor en een elektromotor. De wagen heeft een relatief klein accupakket aan boord om de elektromotor van energie te voorzien. Daarmee kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Is de accu leeg of heb je veel vermogen nodig? Dan springt de verbrandingsmotor bij. Een plug-inhybride kan ook alleen op de brandstofmotor rijden. De accu kan worden opgeladen aan een laadpaal, maar ook tijdens het rijden, bijvoorbeeld door energie terug te winnen wanneer de wagen vertraagt (regeneratief remmen).

Het meest complete overzicht van alle modellen elektrisch auto’s met de bijbehorende oplaadcapaciteit en andere specificaties vind je in de EV-Database.

Hoe werkt het energieverbruik bij een elektrische auto?

Opladen duurt altijd langer dan tanken. Hoeveel precies kan je opzoeken in de EV-database. Selecteer daarvoor het model van je keuze. Als je naar beneden scrolt, zie je een tabel waarbij staat ‘Opladen van (jouw automerk)’.

Net zoals een grote en zware auto doorgaans meer brandstof verbruikt dan een kleine auto, verbruiken grote en zware elektrische auto’s ook meer elektriciteit dan een compacte elektrische auto.

Niet alleen de auto heeft invloed op het verbruik, je rijstijl en snelheid spelen ook een rol. Daarnaast verbruiken de verwarming en airconditioning ook energie, dus die hebben ook invloed op het verbruik.

Waarom vraagt elektrisch rijden om een andere mindset?

Voor de meeste mensen is elektrisch rijden even wennen. Ineens ben je niet alleen op zoek naar een parkeerplaats, maar ook naar een laadpaal. Je verandert dus niet enkel van energiebron, maar hebt dus ook een andere mindset nodig. In dit blogartikel lees je waarom het nodig is om je rijgedrag aan te passen en hoe je dat doet. Lees ook onze tips om de actieradius van je wagen te vergroten.

Wil je weten waar je je elektrische auto het best kan laden? Je vindt een handig overzicht op Onderweg laden.