“Is het oké als mijn elektrische auto lang stilstaat?” Drie tips!

Nu een deel van België vaker thuiswerkt, staan veel elektrische auto’s dagen stil. Ook tijdens vliegvakanties staat je EV langer stil. Kan dit kwaad? Loopt de batterij langzaam leeg of blijft deze opgeladen als een auto niet rijdt? Wij zetten de belangrijkste feiten op een rijtje.

Eneco eMobility

Niet aan de laadpaal kan schadelijk zijn voor de batterij

Wanneer een elektrische auto lang stilstaat en de auto niet aan een laadpaal aangesloten is, verbruikt de auto toch energie. Normaal merk je daar niks van, omdat je de auto veel gebruikt en regelmatig oplaadt. Nu we worden aangemoedigd zoveel mogelijk thuis te werken en binnen te blijven, kan het zomaar zijn dat de auto voor langere tijd ongebruikt op de oprit staat. Voor een paar dagen is dat geen probleem, maar wat als de auto enkele weken stilstaat? Dat kan schadelijk zijn voor de batterij.

Waarom loopt mijn batterij leeg als ik niet rijd?

Dit komt door software updates, geavanceerde alarmsystemen en de verbinding met een app; dat kost allemaal energie. Uiteindelijk zal je batterij dus leeg raken, ook al maak je geen kilometers. Een lege batterij, dat is niet goed voor je auto. Tijd voor actie!

Tip 1: aangesloten laten aan de laadpaal

Als het mogelijk is, kan je je auto het beste aan een laadpaal zetten. Het kan geen kwaad om je elektrische auto daar te laten staan, want je auto zorgt er zelf voor dat de batterij nooit té vol raakt. In je auto zit een batterijmanagementsysteem (BMS) die de maximale lading van je batterij bepaalt. De BMS regelt het laden en ontladen en houdt hierbij rekening met alle aspecten die hier invloed op hebben. De maximale lading staat doorgaans al iets lager ingesteld dan het daadwerkelijke maximum. De minimale lading staat juist iets hoger ingesteld dan in werkelijkheid het geval is, zodat de batterij nooit helemaal leeg kan raken en zodoende niet beschadigd kan raken door zogenaamde ‘diepontlading’. Terwijl je auto stilstaat en na verloop van tijd stroom verbruikt, wordt het niveau meteen weer aangevuld aan de laadpaal (dat kan je zien als ‘druppelladen’). Dit kost je geen extra geld; alles wat je nu laadt, hoef je later niet meer te laden.

N.B. Word geen laadpaalklever. Als je gebruik maakt van een openbare laadpaal, is het aan te raden je auto niet langer dan een dag aangesloten te laten staan. Zo kunnen ook andere gebruikers hun auto bijladen. Dat geldt natuurlijk niet als je een laadpaal op je eigen terrein hebt.

Tip 2: maximaal laadniveau batterij verlagen

Het beste wat je voor de levensduur van je batterij kunt doen als je elektrische auto een tijdje stilstaat, is het maximale laadniveau verlagen. Je hoeft immers geen lange stukken meer te rijden en minder vol is beter voor de batterij. Een batterij is namelijk het gelukkigste als deze niet helemaal leeg is, maar ook niet helemaal vol. Je kunt je maximale laadniveau zelf aanpassen op het mediadashboard in je auto – en in sommige gevallen- in de app. Verlaag het maximale laadniveau naar bijvoorbeeld 70%. Ga je weer meer rijden? Dan kan je het maximale laadniveau weer verhogen.

Tip 3: geen laadpaal thuis? Check je batterij

Is het niet mogelijk om je auto aan een laadpaal te laten staan? Zorg er dan voor dat deze goed opgeladen is voor je een tijdje thuisblijft. En als je auto al een paar weken ongebruikt op de oprit staat, is het een goed idee om af en toe even te kijken wat de status van de batterij is. Raakt de batterij leeg? Stap dan even in en rijd naar de dichtstbijzijnde laadpaal om de batterij weer aan te vullen, bijvoorbeeld als je toch boodschappen moet doen.

Conclusie

Het is oké als je elektrische auto even stil staat. Ja, de batterij loopt heel langzaam leeg, maar zolang het maar enkele weken duurt is dit geen probleem. Je kunt hem zelfs aangesloten laten aan een laadpaal bij jou thuis. Wij raden dan wel aan het maximale laadniveau te verlagen, zodat je batterij niet helemaal volgeladen wordt. Twijfel je of de batterij te leeg is? Check dan in je batterijmanagementsysteem hoe je batterij ervoor staat.