Hoe werkt het verzwaren van je elektriciteitsaansluiting?
Door je netaansluiting te verzwaren, vergroot je de hoeveelheid stroom die je huis binnenkomt. Op die manier kun je je je elektrische auto voldoende en snel laden. Hier leggen we uit hoe verzwaren werkt en wat een verzwaring kost.
Wat is verzwaren?
Met verzwaren vergroot je de hoeveelheid elektriciteit die je huis binnenkomt via je elektriciteitsaansluiting. In deze video leggen we uit hoe dit werkt.
Waarom verzwaren?
Je huis is aangesloten op het elektriciteitsnet. Hoe krachtiger deze elektriciteitsaansluiting is, hoe meer elektriciteit er beschikbaar is voor je elektrische apparaten. Dit geldt ook voor het laden van je elektrische auto.
Het kan zijn dat je elektriciteitsaansluiting niet krachtig genoeg is om je wagen snel genoeg te laden, boven op de nodige elektriciteit voor al je elektrische apparaten thuis. Dan is verzwaren een goed idee.
De voordelen van verzwaren op een rij:
Je wagen laadt sneller op met een zwaardere elektriciteitsaansluiting.
Wanneer je wagen laadt, blijft er genoeg elektriciteit over voor de andere elektrische apparaten in huis, zoals je wasmachine of vaatwasser.
Een zwaardere aansluiting verhoogt de waarde van je huis.
Is je elektriciteitsaansluiting kleiner dan 3x25 ampère? Dan heb je waarschijnlijk meer elektrische capaciteit nodig en moet je verzwaren.
Voorbeeld: Je hebt een Jaguar I-PACE met een laadvermogen van 3 fasen van 16 ampère (3x16A). De elektriciteitsaansluiting van je huis is een monofasige 25-ampère-aansluiting (1x25A). Deze 1x25A-elektriciteitsaansluiting ondersteunt dan onvoldoende het laadvermogen van je wagen. Dit heeft twee gevolgen:
Je wagen laadt minder snel op dan zou kunnen.
Het kan zijn dat tijdens het laden onvoldoende capaciteit overblijft om (al) je elektrische apparaten in huis te gebruiken.
Daarom is in dit geval verzwaren naar 3x35A een goed idee. Zo laad je je wagen maximaal op én kan je al je elektrische apparaten onbezorgd (tegelijk) gebruiken.
Wat moet je doen om te verzwaren?
Wanneer je bij ons online een laadpaal aanvraagt, kunnen we in de webshop adviseren om je elektriciteitsaansluiting te verzwaren. Dat doen we op basis van de informatie die je geeft over je elektrische auto en hoe snel je wil kunnen laden. Een verzwaring regel je zelf bij je netbeheerder. Omdat de wachttijden hiervoor oplopen, is het belangrijk dat je dit tijdig aanvraagt.
Als je kiest voor verzwaren, is dit hoe de procedure verloopt
Voorbereiding meterkast door je eigen elektricien, verzwaring door de netbeheerder en installatie door Eneco eMobility.
Je eigen elektricien komt langs.
Je eigen elektricien bereidt de meterkast voor op 3 fasen.
De netbeheerder komt langs.
De netbeheerder voert de verzwaring uit in de meterkast.
De aanpassing van de aansluiting wordt gekeurd.
De EeM-installateur komt langs.
De EeM-installateur installeert de laadpaal.
De installatie van de laadpaal wordt gekeurd (inbegrepen in onze standaard installatieprijs).
Je kan beginnen laden.
Hoelang duurt het om een verzwaring te regelen?
Het verschilt per netbeheerder hoelang het duurt voordat je verzwaring is geregeld. De doorlooptijd varieert van 10 werkdagen tot 3 maanden. Op de website van je netbeheerder vind je vaak een indicatie.
Wat kost een verzwaring?
Als je een verzwaring uitvoert, moet je rekening houden met de volgende kosten:
De eenmalige kost van het uitvoeren van de verzwaring.
De kosten voor het aanpassen van de meterkast. Die hangen af van hoe nieuw of oud jouw meterkast is.
De maandelijkse elektriciteitskosten. Deze stijgen naarmate je meer elektriciteit verbruikt.
Je elektrische aansluiting verzwaren kan dus wel wat kosten, zeker als je meterkast moet worden aangepast. Vraag hiervoor een offerte aan bij je netbeheerder.
Advies over wel of niet verzwaren?
Wil je advies over verzwaren en wat hiervan de consequenties zijn voor de laadsnelheid van je wagen? Dan adviseren we je om de online aanvraagprocedure in onze webshop te doorlopen. Daarin informeren we je over de oplaadmogelijkheden van je wagen en de elektriciteitsaansluiting van je huis. Heb je toch nog vragen? Dan kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice.