Samenwerking GreenFlux, Eneco eMobility en Royal HaskoningDHV

Implementatie ‘s werelds eerste smart charging op basis van machine learning

Amsterdam, 1 Oktober 2020 – Royal HaskoningDHV behaalt een wereldprimeur op het gebied van laden van elektrische auto’s. Hun kantoor in Amersfoort is de eerste locatie ter wereld waar elektrische auto’s slim worden geladen door middel van machine learning. De laadpalen worden beheerd door laadpaalexploitant Eneco eMobility, met slimme laadtechnologie van het GreenFlux-platform.

Eneco eMobility

Met het groeiende aantal elektrische auto’s neemt ook de urgentie toe om het aantal laadpalen bij kantoorpanden te vergroten. Dit brengt echter kosten met zich mee: elektrische auto’s hebben veel stroom nodig, wat kan leiden tot hoge investeringen in de elektrische installatie. Met smart charging kunnen deze kosten aanzienlijk worden verlaagd, door ervoor te zorgen dat alle elektrische auto’s niet tegelijk worden geladen. Met deze innovatie, ontwikkeld door GreenFlux, ingezet door Eneco eMobility en toegepast bij het Living Lab Charging Plaza van Royal HaskoningDHV in Amersfoort, wordt slim laden nu naar een hoger niveau getild, waardoor er tot wel drie keer meer laadpalen op een laadlocatie kunnen worden gerealiseerd dan wanneer ‘normaal’ smart charging wordt toegepast.

Machine learning

Het innovatieve in deze oplossing is dat machine learning wordt gebruikt om te bepalen of in te schatten hoe laadlocaties fysiek zijn bedraad, gegevens die normaliter onvolledig en onbetrouwbaar zijn. Bij Royal HaskoningDHV bepaalt het algoritme in de loop van de tijd de topologie van hoe alle 3-fasen elektriciteitskabels op elk afzonderlijk laadstation zijn aangesloten. Met behulp van deze topologie kan het algoritme optimaliseren tussen 1-fase en 3-fasen elektrische auto’s. Hoewel dit misschien een detail lijkt, kunnen er tot drie keer zoveel laadstations op dezelfde elektrische infrastructuur worden geïnstalleerd.

Lennart Verheijen, head of innovation bij GreenFlux: “Nu dit onderdeel is getest en bewezen, kunnen we zoveel meer toevoegen. We kunnen dezelfde technologie gebruiken om te voorspellen hoeveel energie een auto nodig heeft en de vertrektijd van de berijder in te schatten. Met dit soort informatie kunnen we de laadervaring nog verder optimaliseren.”

Living Lab

Mike van Gemund, Projectmanager ICT en Fleetmanager bij Royal HaskoningDHV: “We zijn in 2017 gestart met ons beleid om een 100% elektrisch wagenpark te realiseren. Het optimaliseren van laadoplossingen is essentieel om ons grote wagenpark te faciliteren. Daarom waren we enthousiast mee te doen en het laadplein van ons hoofdkantoor als living lab beschikbaar te stellen aan Eneco eMobility en GreenFlux, om feedback van klanten en EVrijders te verzamelen en zo meer uit onze huidige laadinfrastructuur te halen. Duurzaamheid en innovatie maken deel uit van onze kern als ingenieursbureau; we practice what we preach!”

Toekomst

Bart Fick, Lead Technology bij Eneco eMobility: “Momenteel is de uitrol van slimme laadoplossingen projectmatig, maar we willen dit universeler en schaalbaar maken en tegelijkertijd de effectiviteit en flexibiliteit van smart charging vergroten. Dit is nodig omdat ik verwacht dat de komende jaren elk nieuw laadstation uitgerust zal worden met Smart Charging functionaliteit. Omdat elke lokale installatie anders is, is fase besturing een van de grootste en meest uitdagende hindernissen voor smart charging. Met de GreenFlux/Eneco oplossing, vooral omdat het cloud-based en laadstation onafhankelijk is, hebben we nu een gemakkelijke en betrouwbare oplossing voor dit probleem, zowel voor nieuwe als bestaande installaties.”

Over GreenFlux

GreenFlux is al negen jaar actief op de internationale EV-markt en biedt een totaaloplossing voor het beheer van de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. GreenFlux ondersteunt energiebedrijven, netbeheerders en partijen in de auto-industrie om laadpalen op afstand te beheren, transacties te verwerken en het laadproces aan te passen aan de capaciteit van het

elektriciteitsnet en (lokale) energieopwekking. Met behulp van de GreenFlux Smart Chargingtechnologie hebben grote projecten zoals Electric Nation en INVADE al de waarde aangetoond van smart charging voor EV-rijders en netbeheerders. Internationaal is GreenFlux actief in twintig landen, verspreid over vijf continenten met een ecosysteem van meer dan 25.000 aangesloten laadpunten.

Over Eneco eMobility

Eneco eMobility is een top 3-laaddienstverlener in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland en heeft de ambitie om de komende jaren in Europa uit te breiden. Eneco eMobility heeft al meer dan tien jaar ervaring met de installatie en het beheer van oplaadpunten thuis en op

bedrijfslocaties. Vanaf begin 2018 is de laaddienstverlener een zelfstandige onderneming met Eneco als 100% aandeelhouder.

Over Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV is een onafhankelijk bedrijf dat engineering, consultancy en projectmanagement diensten levert sinds 1881. We hebben wereldwijd bijna 6.000 professionals die gemotiveerd zijn om te innoveren en samen te werken met klanten en partners om een positieve impact te hebben op de bevolking, onze leefomgeving en economie. We verbinden de digitale wereld steeds meer met de fysieke wereld. Samen met klanten en partners gebruiken we data en algoritmen om nieuwe uitdagingen op te lossen en problemen te voorkomen. We helpen onze klanten bij hun digitale transformatie en we ondersteunen hun bedrijf met een betere en snellere uitvoering van hun ambities. Samen de samenleving versterken!